De Kabbalist: van A tot Z

Hollywood kan de trompetten alvast klaarleggen; scénes als deze zijn geschreven voor de film
– De Volkskrant

Een bijzonder clevere kruising tussen De Da Vinci Code, De Alchemist en Indiana Jones. Kimpen heeft heel goed begrepen dat je wijsheid moet combineren met alledaagsheid om je lezers in de ban te houden.
– De Standaard

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Yehuda Karo

Personage geïnspireerd op de zoon van de tweede vrouw van Karo. Van hem is bekend dat hij met de dochter van Itschak Luria trouwde. Rechter Karo vertelde aan zijn (derde) vrouw, die niet aanwezig was op dit huwelijk: "Mijn lieve vrouw, wat kan ik je vertellen? Wat kan ik zeggen over wat onthuld werd over de geheime dimensies van de Torah en de geboden. Hoe kan ik de diepte beschrijven van de geheimen die de vader van de bruid vandaag onthulde? Hoeveel kennis en begrip heb ik vandaag vergaard door naar hem te luisteren. Het is onvoorstelbaar dat een menselijk wezen zo’n diepe perceptie heeft. Zelfs een engel weet niet wat hij weet." Blijkbaar was hij dus nog enthousiaster over Itschak dan over de bruid. Yehuda zou gestorven zijn door dat Itschak hem te diepe geheimen onthuld had.
Zie ook: Karo.

Yichud

Eenmaking of eenheid. Het doel van kabbalistische studie en beoefening. Op het eind van de huwelijksplechtigheid gaan de bruid en bruidegom naar een aparte kamer. Dezelfde getuigen die hebben toegekeken bij het aanschuiven van de ring, vergezellen het paar. Zij inspecteren of er niemand anders in de kamer is zodat bruid en bruidegom exclusief bij elkaar kunnen zijn. In dit samenzijn wordt het huwelijk, al dan niet letterlijk, bezegeld. Het samenzijn in één kamer is in principe voldoende. In de kamer eten en drinken ze ook iets en breken daarmee de vastentijd voorafgaand aan het huwelijk. In vroegere tijden werd soms wel een bebloed laken aan de getuigen getoond ter bevestiging van de voltrekking. Pas na de Yichud is het huwelijk officieel voltrokken. In Shaar HaMitzvot en Ta ‘amei HaMitzvot (werken over geboden en verboden), geschreven door Chaim Vital, beschrijft hij dat in vroegere tijden bij uitzondering de gemeenschap soms één jaar plaats vond voor het huwelijk in het bijzijn van getuigen.
Zie ook: Etz Chaim.

Yosef Vital

Yosef Vital Calabrese, de vader van Chaim, was een goed aangeschreven Torah schrijver en commentator in Tsfat. Yosef stond bekend om het maken van Tefillien. Dit zijn twee kubusvormige doosjes, bevestigd aan een zwarte riem, die verzen bevatten uit de Torah. Eén doosje wordt op de linkerarm bevestigd, het andere doosje op het voorhoofd. De riem wordt zevenmaal om de arm gewonden in de vorm van de Hebreeuwse letter Shin. Dit is de eerste letter van het woord Sjem dat ‘de naam’ betekent, en verwijst naar God. Ze dienen om Joden eraan te herinneren hun gedachten op God te richten en hun dienst aan hem te wijden. De Tefillien die Yosef maakte, stonden bekend als de beste die verkrijgbaar waren.

TOP

Delen: