De Kabbalist: van A tot Z

Hollywood kan de trompetten alvast klaarleggen; scénes als deze zijn geschreven voor de film
– De Volkskrant

Een bijzonder clevere kruising tussen De Da Vinci Code, De Alchemist en Indiana Jones. Kimpen heeft heel goed begrepen dat je wijsheid moet combineren met alledaagsheid om je lezers in de ban te houden.
– De Standaard

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Petrusvis

Genoemd naar de vis die Petrus van Jezus moest vangen om belastingen te betalen (Mattheus, hoofdstuk 17, vers 27). Een volwassen Petrusvis is 40 centimeter groot en weegt anderhalve kilo. Na de bevruchting worden de eitjes een tijdje gebroed in de mond van de ouders. Daarom heet de vis in het Hebreeuws amnun; naar ‘am’ verpleegster, en ‘nun’ vis.

 

Poerim

Poerim wordt ook het Lotenfeest genoemd. Met Poerim herdenkt met de redding van de Joodse gemeenschap, vijfentwintig eeuwen geleden, in Perzië, zoals beschreven in Esther. De broer van Esther, Mordechai, weigerde zich neer te werpen voor Haman, een gunsteling van de koning. Uit wraak vaardigde Haman het bevel uit alle Joden in Perzië uit te roeien. Maar Esther die getrouwd was met de koning, wist gratie voor haar volk te krijgen. Haman werd ter dood veroordeeld. Het is een vrolijk feest waarbij het toegestaan is zich te verkleden en dronken te worden. Zo dronken dat men niet meer het onderscheid kan maken tussen "Vervloekt zij Haman" of "Gezegend zij Mordechai". Men eet de oren van Haman op in de vorm van gebakjes.
Zie ook: Haman.

TOP

Delen: