De Kabbalist: van A tot Z

Hollywood kan de trompetten alvast klaarleggen; scénes als deze zijn geschreven voor de film
– De Volkskrant

Een bijzonder clevere kruising tussen De Da Vinci Code, De Alchemist en Indiana Jones. Kimpen heeft heel goed begrepen dat je wijsheid moet combineren met alledaagsheid om je lezers in de ban te houden.
– De Standaard

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dan

Dan is één van de twaalf zonen van Jacob die rond 1737 voor Christus geboren werd. Zijn moeder is niet Rachel maar haar slavin, Bilha. In Genesis, hoofdstuk 49, verzen 16 en 17 spreekt Jacob volgende zegening over Dan uit: "Dan is rechter over zijn volk, als één van Israels stammen. Een slang op de weg moet Dan zijn, een adder op het pad, hij bijt het paard in de hiel en de wagenmenner slaat achterover."
Zie ook: Rachel.

Dannieten

Zij waren één van de tien stammen die deel uitmaakten van het Koninkrijk Israël en door de Assyriers verdreven werden. Daarom worden ze één van de verloren stammen genoemd. Sommige menen dat de Falasja’s afstammelingen zijn van de Dannieten. De Dannieten waren een zeevarend volk.
Zie ook: Eldad Hadani, Falasja.

 

Datan

De broer van Abiram, één van de opstandelingen tegen Mozes in de woestijn.
Zie ook Abiram.

 

 

 

 

David

De tweede koning van Israël die leefde van plusminus 1080 tot 970 voor Christus. Hij maakte Jeruzalem tot de hoofdstad. Hij was de vader van Koning Salomo.

 

 

 

Dom van de rots

De Dom van de Rots is gelegen op de berg Moria (beter bekend als Tempelberg) en één van de hoogtepunten van de moslimarchitectuur. Het is geen moskee maar een religieus schrijn. Het werd gebouwd boven de Rots van de Fundering door Abd al-Malik in 691 na Christus, op de plaats waar ooit de tempel van Salomo stond. Tezamen met de vlakbij gelegen Al Aqsa moskee noemen de Moslims dit gebouwencomplex al-haram ash-sharif, het nobele heiligdom. Het achthoekige gebouw is overdekt door een centrale koepel met een doorsnede van ruim 20 meter die aan de buitenzijde bekleed is met verguld koper. De benedenzijde van het gebouw is bekleed met veelkleurig marmer en de bovenzijde met veelkleurig keramiek. Bij de zuidelijke ingang van de Dom van de Rots bevindt zich een zwarte steen in de muur waarop met roze en witte lijnen twee vogels staan getekend die naar elkaar kijken. Door toedoen van koning Salomo zouden deze twee vogels daar voor eeuwig versteend zijn.
Zie: Rots van de Fundering.

TOP

Delen: