De Kabbalist: van A tot Z

Hollywood kan de trompetten alvast klaarleggen; scénes als deze zijn geschreven voor de film
– De Volkskrant

Een bijzonder clevere kruising tussen De Da Vinci Code, De Alchemist en Indiana Jones. Kimpen heeft heel goed begrepen dat je wijsheid moet combineren met alledaagsheid om je lezers in de ban te houden.
– De Standaard

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Rabbijn

Of Rabbi, rebbe, reb. Afgeleid van het Hebreeuwse Rav, dat heer of meester betekent. Het is geen titel en komt alleen voor in combinatie met een eigennaam.

 

 

 

Rachel, Bijbels

De naam Rachel is verwant aan het Hebreeuwse woord rachil dat lam of schaap betekent. Een schaap staat stil terwijl het wordt geschoren. Dat symboliseert nederigheid. Zij leert ons dat we nederig moeten zijn voor God zoals een schaap voor zijn herder. Ondanks dat Rachel moest aanzien dat haar zuster Lea de eerste vrouw werd van Jacob en zij zijn kinderen baarde, gunde ze Lea toch dit geluk. Daarom werd zij het symbool voor de bescherming tegen ‘het kwade oog’. Zo ontstond de gewoonte om een rode armband van wol te dragen als bescherming. De wol herinnert aan haar herderin zijn.  Rachel stierf tijdens de bevalling van haar tweede zoon Benjamin. Ze werd begraven in Bethlehem.
Zie ook: Bethlehem, Jacob.

Rambam Synagoog

De Rambam synagoog bevond zich in het centrum van de drie Joodse buurten in Jeruzalem, vlakbij de al-Umari moskee. Dit leidde soms tot conflicten tussen moslims en Joden. Het was de enige synagoog rond 1570 en viel op door zijn vier pilaren.

 

 

Ramshoorn

In het Hebreeuws ‘sjofar’ en in het Nederlands vaak vertaald als ‘bazuin’. Op Rosh HaShanah, het Joodse nieuwjaar, wordt de ramshoorn geblazen als het begin van een periode van tien dagen van zelfonderzoek. Tien dagen lang onderzoekt met alle ongerechtigheid in zichzelf en maakt dit goed met zijn naasten. Op deze manier kunnen ze zich tien dagen later weer verzoenen met God op Jom Kipoer, of de Grote Verzoendag.
Zie ook: Jom Kipoer.

Reïncarnatie

In de Joodse mystiek het geloof dat na de dood de menselijke ziel voortleeft in een andere persoon.

 

 

 

 

Ricinuszaad

Van dit zaad dat op teken lijkt werd wonderolie geperst.

 

 

 

 

 

Rots van de Fundering

De Es-Sakhra, of Rots van de Fundering is gelegen in het midden van de Dom van de Rots. Uit deze rots zou de wereld gecreëerd zijn. Zimra is de eerste die deze Rots van de Fundering autoriseert als ‘dé officiële rots’ in zijn ‘Responsa’. Het is een rots met diverse religieuze betekenissen. Zo zou op deze rots Abraham zijn zoon Izaak hebben willen offeren in opdracht van God. Het is ook de plaats waar de Ark des Verbonds stond, in het Heiligste der Heiligen, in de Tempel van Salomo. Volgens de Moslims is de rots afkomstig van de Hof van Eden. De rots zou rusten op de kroon van een palmboom die bij een rivier in de Hof van Eden staat. Bij die rivier zitten Mirjam en de vrouw van de Farao kleding te weven voor de toekomstige inwoners van de Hof van Eden. Andere geloven dat op de rots de geheime naam van God gegraveerd is. Om te voorkomen dat die krachtige naam misbruikt zou worden, werd de rots extra bewaakt. Onder de rots bevindt zich een kleine kelder die via enkele trapjes bereikbaar is.
Zie ook: Bir al-Aruah, Moria berg, Dom van de Rots.

TOP

Delen: