Geert Kimpen: “Ik liep al een tijdje met het plan rond om een roman te schrijven over de economische crisis in Europa, toen ik op een avond in het journaal een item zag over Filettino dat zich zelf onafhankelijk had verklaard. De burgemeester had genoeg van de bezuinigingsdrift van Italië en Europa. Hij zei "Basta", verklaarde zijn dorp onafhankelijk, riep zichzelf tot prins uit, en begon een eigen munt. Enkele dagen lang was Filettino wereldnieuws. Van Amerika tot Australië, en van China tot Japan, werden er journalisten naar het kleine bergdorp gestuurd om reportages te maken…
Ik wist meteen; dit is het verhaal waar ik naar op zoek was. Het verhaal van Filettino. Een klein vergeten dorpje dat net als die duizenden andere dorpen in Europa gebukt gaat onder alle somberheid en maatregelen die vanuit Brussel genomen worden. Ik was ontroerd door de moed van de burgemeester om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Maar om te laten zien dat als een burgemeester van een klein Italiaans bergdorpje “Basta” zegt, alles kan veranderen. De kracht die er ontstaat wanneer we zelf het heft in handen nemen. Want ik begreep en begrijp niet dat wij met 500 miljoen Europeanen zo gelaten die crisis, die niet wij maar de banken hebben veroorzaakt, over ons heen laten donderen. Ik snap niet dat wij onze mond niet open doen omdat de maatregelen die nu worden genomen, ook het leven van onze kinderen en kleinkinderen zal hypothekeren. De aanleiding en inspiratie voor het boek is dus het iniatief van Luca Sellari om zijn dorp tot Prinsdom uit te roepen, zichzelf tot Prins, en zijn eigen munt te voeren.
In mijn roman heb ik daarop verder gefantaseerd. Wat als hij die plannen werkelijk met alle consequenties uitvoert? Wat als hij zijn burgers oproept om hun Euro’s van de bank te halen, en om te wisselen voor de nieuwe munt. Wat als Filettino weigert om nog langer die onrechtvaardige rente te betalen op hypotheken en leningen? Stel dat het een sneeuwbal effect heeft. Stel dat honderden dorpen en steden in Europa hierdoor geïnspireerd worden, zichzelf ook onafhankelijk verklaren, en hun geloof in de Euro en Europa opzeggen. Binnen een paar dagen zou alles veranderen. Ik laat het iniatief van de Prins dus escaleren in de roman. Heel Europa gaat er zich mee bemoeien en eist van de Italiaanse premier dat hij Filettino stopt.
Dit verhaal is voor mij het voertuig om de waanzin van het huidige economische systeem te laten zien. Geld dat door banken uit niets gecreëerd wordt, zonder tegenwaarde. Hypotheken waarmee gespeculeerd wordt. Schulden die door het systeem van de rente zo hoog geworden zijn, dat ze nooit meer af te betalen zijn. En wij burgers die banken en regeringen moeten gaan redden, in plaats omgekeerd. Het verhaal van de Prins van Filettino is mijn romantisch antwoord op de crisis. Ik wilde een optimistisch verhaal schrijven in deze sombere tijden.
De zelf benoemde Prins stijgt boven zichzelf uit en met gedurfde ideeën verandert hij een uitzichtloos dorpje tot een trots prinsdom met een nieuwe visie op geld, verantwoordelijkheid, zaken doen, solidariteit en kleinschaligheid. David neemt het op tegen Goliath. De bevolking krijgt weer hoop en weigert zich neer te leggen bij de sombere economische berichten en toekomstverwachtingen. Een nieuwe samenleving wordt met vallen en opstaan uitgevonden; er ontstaat een alternatieve maatschappij: kleinschalig, zelfvoorzienend, duurzaam en verdraagzaam.
Tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in Filettino spelen de verhalen van de levens en liefdes van de mensen die in het dorp wonen. De mensen kiezen voor een ander leven, samen, maar ook ten opzichte van de rest van de wereld. Het resultaat is een bijna utopisch verhaal over goed en kwaad en – niet te vergeten – hoop. Ik wist; in dit kleine verhaal zit het grote verhaal van Europa en de economische crisis... een nieuwe, inspirerende roman was geboren.
Bestel hem nu!