De cover

In mijn jeugd verslond ik de boeken van Hermann Hesse. Onlosmakelijk verbonden met deze boeken voor mij zijn de omslagillustraties van Philip Renard.

Ik heb heel wat Slegtes afgelopen tot ik de reeks compleet had, met zijn speciale omslagen. Na zijn laatste tekening in 1978 voor het boek Het kralenspel, raakte hij nooit meer een potlood aan. Ik kwam Philip na lang zoeken op het spoor, maar hij wees mijn verzoek om een omslagillustratie voor mijn nieuwe boek te maken af. Het tekenen van omslagen lag ver achter hem. Tot mijn onweerstaanbare vrouw Christine zich er mee bemoeide. Zij wist hem te verleiden tot een afspraak. We dronken thee met zijn drieën. Hij liet ons de 27 originele tekeningen zien die hij maakte, zorgvuldig in cellofaan ingepakt. Als vrienden namen we afscheid en enkele weken later kreeg ik de omslagillustratie van dit boek. Een échte Philip Renard. Nummer 28 in zijn Kwintessens-serie. Ik ben er reuze trots op, en heel blij mee.

burgemeester Filettino

Maar nog voor verschijnen veroorzaakte de cover heel wat commotie in Filettino. Zowel het omslag van de roman als het verhaal zelf waren onderwerp van gesprek. De burgemeester, die zijn dorp onafhankelijk verklaarde, en zichzelf als Prins benoemde, werd aangevallen door de oppositie. "Met de naakte vrouwen wordt Filettino in een slecht daglicht gesteld," verweten zijn tegenstanders in het katholieke dorp hem. Andere Filettijnen vonden de cover vrouwonvriendelijk. De burgemeester contacteerde auteur Geert Kimpen met de vraag om voor een andere cover te kiezen.

munt Filettino

Luca Sellari, die met een delegatie Filettijnen het Europees Parlement in Brussel bezocht, om de onafhankelijkheid van zijn dorp te bepleiten, nodigde Geert Kimpen uit voor topoverleg over de cover. De Filettijnen waren woedend en eisten tekst en uitleg van de auteur waarom hij de naakte vrouwen en een tank op de cover had geplaatst van een roman over de onafhankelijkheid van hun dorp. In een bewogen toespraak verklaarde Geert Kimpen zijn beweegredenen. De Prins was zo gecharmeerd van zijn antwoord dat hij prompt besloot de cover te zullen gebruiken als affiche voor zijn herverkiezing eind mei. Ook de andere Filettijnen gaven zich gewonnen en gingen zelfs in op Kimpen's vraag of ze wilden figureren in een videoclip die voor het boek wordt gemaakt. Rondborstig zongen de Prins en zijn delegatie voor het Europese Parlement het lied uit het boek "Dansen in Filettino".

Kijk hier naar een verslag van het overleg in Brussel.

TOP

Delen: