21/09/2019
Interview met Geert Kimpen in Papilio Magazine
Interview Geert Kimpen
"Er is voor iedereen op deze planeet een complementaire persoon geboren"
De schrijver Geert Kimpen verkocht van zijn debuutroman ‘De Kabbalist' (2006) meer dan honderdduizend exemplaren. Het boek werd in meer dan vijftien landen vertaald en werd een internationale bestseller. In de volgende jaren behaalde de auteur successen met ‘De geheime Newton' (deze roman kreeg de Paravisie Award 2009 voor het meest inspirerend boek), ‘Rachel of het mysterie van de liefde' en ‘De Prins van Filettino'. In zijn recent uitgegeven roman ‘Het meisje dat aan de oever verscheen' belicht de auteur de liefde in al haar facetten. De ondertitel van dit boek is ‘Wat zou jij doen als je je zielsverwant ontmoet, maar je durft het niet te geloven?'
Het hoofdpersonage in ‘Het meisje dat aan de oever verscheen' is de jonge visserszoon Kama. Hij woont met zijn ouders in een vissersdorpje in India, maar hij houdt niet van de zee. Zijn toekomst lijkt uitgestippeld te zijn, want vanaf zijn veertiende moet hij dagelijks met zijn vader meegaan om op zee vis te vangen. Nadat de jonge Kama een stoffenhandelaar ontmoet, neemt hij de moedige beslissing om het dorp te verlaten. Hij is vastberaden om zijn doel in het leven te ontdekken en vertrekt naar de Tempel van het Oosten. Volgens de legende kunnen mannen daar het geheim van het man-zijn en de liefde leren ontraadselen. Tijdens zijn tocht ontmoet de visserszoon het meisje aan de kant van de oever. Shakti beweert dat ze zijn zielsverwante is. Wat zou jij in dat gavel doen? Zou je blijven of zou je verder gaan naar de Tempel van het Oosten?
Geert, waar heb je de inspiratie gehaald om dat boek te schrijven?
De eerste inspiratie kwam er zes jaar geleden toen ik gevraagd werd om een kortverhaal te schrijven. Ik vond een kortverhaal uit over een Indische jongen die in de knoop met zichzelf zat en gehoord had over een tempel in het Oosten waar mannen man zouden worden en vrouwen vrouw zouden worden. Hij voelde zich geroepen om naar die plek te gaan. De eerste dag van zijn tocht ontmoette hij een meisje aan de oever, dat beweerde dat ze zijn zielsverwante was en dat ze al een jaar zat te wachten. Ik schreef dit verhaal zes jaar geleden. Op datzelfde moment was er in Nijmegen een schrijfster, die aan het mediteren was. Ze kreeg tijdens haar meditatie letterlijk een visioen. Ze zei dat ik over een jaar op 15 oktober mijn zielsverwante zou ontmoeten. Een jaar later kwam mijn huwelijk in een crisis terecht. Mijn vrouw was lesbisch geworden en wilde niet meer verder met mij. Een jaar later kwam dat visioen uit. Dit was meteen de inspiratie om deze roman te schrijven.
Deze roman verloopt eigenlijk paralel met je eigen leven?
Ja. Niet alles wat in de roman beschreven staat, komt uit mijn leven. ‘Het meisje dat aan de oever verscheen' is een sprookje voor volwassenen dat geïnspireerd is op de dingen die zich in mijn leven voltrokken hebben. Het zijn heel andere personages dan de mensen in mijn eigen leven. Het verhaal speelt zich in een mystieke setting in India af. De inspiratiebron komt inderdaad uit mijn eigen ervaring.
Het hoofdpersonage Kama volgt zijn eigen weg naar de Tempel van het Oosten. Ben je ervan overtuigd dat je het meest gelukkig bent als je je eigen weg volgt?
Ja. Het is onze roeping in het leven om die weg te vinden. Je kan je afvragen wat je weg is, wat je taak in het leven is en wat je kan bijdragen aan deze wereld. Er wordt door het milieu waarin we opgroeien vaak van ons verwacht dat we in de voetsporen van onze ouders en familie treden en dezelfde dingen gaan doen. Indien we iets doen dat daar van afwijkt, levert dat dikwijls problemen op. We worden vroeg of laat allemaal geroepen door iets wat we willen doen. Als je dat niet doet, begraaf je je dromen en zal je niet gelukkig worden.
Kama's vader wou dat hij visser werd, maar hij voelde zich daar niet goed bij. Had zijn vader hem moeten loslaten op dat moment?
De grote opgave van alle ouders is om op een bepaald moment je kind te kunnen loslaten en het vertrouwen te geven dat hij zijn weg zal vinden. Het slechtste wat je voor je kind kan doen, is om het vast te houden, geen vertrouwen te geven en de angst van jezelf op je kind te projecteren dat het niet goed zal aflopen. In dat geval volbreng je je taak als ouder niet goed. Je moet je kind zo sterk in de wereld zetten dat het zijn eigen fouten mag gaan maken, zijn eigen dromen mag bevechten en de instelling heeft dat zijn ouders in hem geloven dat het goed zal komen.
Op een bepaald moment ontmoet Kama in de roman Shafti. Is het toeval dat ze net op dat moment op die plaats verschijnt?
Ik denk het niet. Dat is het wonderlijke van het leven. Als je aan heel veel mensen vraagt waar ze hun grote liefde of zielsverwante ontmoet hebben, krijg je bijna altijd magische verhalen. Wanneer je bijvoorbeeld een kwartier te vroeg de tram genomen had, was je nooit op tijd ingestapt om die bepaalde man of vrouw te ontmoeten. Het lijkt genavigeerd te zijn door het leven dat je uiteindelijk altijd op de goede plek moet zijn om de persoon, die ons leven compleet maakt, te ontmoeten. Dit is in mijn eigen leven gebeurd is en speelt zich ook in het boek af. Tijdens lezingen over het boek vertellen mensen vaak dat als je je hart volgt het onontkoombaar is dat je op dat pad de persoon ontmoet die bij jou past.
Heeft elke mens een zielsverwante?
Ja, daar ben ik heilig van overtuigd. Er is voor iedereen op deze planeet een complementaire persoon geboren die ons leven in een stroomversnelling brengt en een ontbrekend stuk in zich draagt waardoor je jezelf kan ontwikkelen.
Misschien ontmoet niet elke mens die zielsverwante, zelfs al bestaat die zielsverwante.
Soms zijn mensen er ook bang voor. Als je er open voor staat, is het voor iedereen mogelijk. Je hebt de keuze om er iets mee te doen. Het gebeurt dat die persoon reeds in je leven aanwezig is, maar het is dikwijls zo dat we hem of haar niet herkennen.
Shafti is heel snel overtuigd van haar liefde. Heb je een verklaring dat ze zo direct overtuigd is dat Kama de liefde is voor haar?
Ik denk dat vrouwen in het algemeen dat veel beter doorhebben dan mannen. In mijn liefdesleven was dat ook zo. Mijn meisje dat aan de oever verscheen, kreeg dat heel helder binnen in haar visioen. Toen ze me later ontmoette, was er weinig twijfel dat het zo was.
Wat leert deze roman ons over ons eigen leven?
Iedereen die het boek gelezen heeft, resoneert iets anders aan de hand van waar je op dat moment mee bezig bent. Voor sommige mensen is dat de juiste bestemming in het leven vinden. Andere mensen vinden troost in het zielsverwantschap wanneer ze het geloof in de liefde verloren hebben. Ze merken dat wanneer ze ooit een grote liefde gehad hebben het absoluut mogelijk is om een nieuwe grote liefde in hun leven te ontmoeten. Andere mensen krijgen na het lezen van het boek een andere kijk op seksualiteit.
Wat ik eruit haal, is het volgende: ‘Zelfs al volg je je eigen weg zijn er nog altijd hinderpalen. Maar als je een andere weg gevolgd had, zijn er andere hinderpalen dan de weg die je nu volgt.'
Het is niet omdat je je hart volgt en je dromen najaagt dat het allemaal vanzelf gaat. Dan word je natuurlijk nog steeds beproefd. Als je je weg niet volgt, zullen de hindernissen die je tegenkomt nog zo veel zwaarder wegen. In dat geval moet je hindernissen overwinnen voor iets wat het niet waard is om voor te vechten. Als je in het leven dan toch allerlei hindernissen moet overwinnen, kan het maar beter zijn voor iets dat de moeite waard is.
Hebben we ons leven zelf volledig in handen?
We hebben een vrije wil. We kunnen voortdurend kiezen wat we al dan niet willen. Als we vertrouwen en menselijk ons hart durven te volgen, worden we geleid en geholpen om te komen waar we uiteindelijk moeten zijn. Het hangt van onszelf af of we daarop vertrouwen.
Wat is je levensmotto?
Als je op zoek bent naar de ultieme liefde kom je bij de ultieme wijsheid. We streven er allemaal in essentie naar om ons te verbinden met iemand die we ongelooflijk liefhebben. We willen samen met die persoon ons leven tot bloei proberen te brengen.
Volg je het boeddhisme?
Ik heb weinig voeling met het boeddhisme, maar wel met het hindoeïsme. Het is een inspirerende filosofie. Ik ben geen hindoeïst en ook geen kabalist. Ik heb een boek over kabala geschreven. Ik vind de universele oude wijsheden, inzichten en filosofieën heel inspirerend. Ik laat me hierdoor graag inspireren om boeken te schrijven.
Ligt dit boek in het verlengde van je vorige boeken?
Het is een ander verhaal in een andere setting, tijd, land en personages. Wat wel gemeenschappelijk is, is dat ik via mijn romans mensen probeer te inspireren met de thema's zoals het vinden van je levensbestemming, het vinden van je grote liefde en seksualiteit. Het verhaal op zich is een heel ander verhaal dan de andere romans die ik geschreven heb.
Hoe komt het dat veel mensen op zoek zijn zonder dat ze vinden waar ze eigenlijk op zoek naar zijn?
Mensen die werkelijk op zoek zijn naar iets, zullen dat ook wel vinden. Mensen die niet vinden waar ze naar op zoek zijn, zijn vaak onrustige mensen die niet de consequenties willen nemen van hun zoektocht. Veel mensen willen wel zoeken, maar ze willen niet vinden. Als je de bereidheid hebt om je over te geven aan het leven kan je niet anders dan vinden. Het leven heeft voor ons allemaal heel wat inzichten, ervaringen en mogelijkheden. Er is niets dat onmogelijk is in het leven als je werkelijk van iets droomt of nastreeft. Iedereen die zoekt en de bereidheid heeft om te durven vinden, zal vinden waarnaar hij op zoek is.
|