Foto: Eugenio Rucuenco
Gepubliceerd mei 2006 in opiniemagazine 't Scheldt.
TEKST: Katelijne.
"Het levensechte verhaal van Chaim Vital de man die de geheimen van de bijbel onthulde." Dat staat de lezen op de kaft van het boek De Kabbalist, de eerste roman van de 40 jarige Nederlander Geert Kimpen, tot voor kort vooral actief in de wereld van toneel, cabaret en televisie. Zeg het nu zelf, zo een ondertitel spreekt aan. Het was dan ook niet zonder enige verwachting dat ik het boek begon te lezen.
De Kabbalist heeft als decorum Tsfat, een stadje op een hoge heuvel in Noord-Galilea (Palestina), niet zo ver van het meer van Tiberias. In het tweede deel van de 16de eeuw, de jaren waarin het verhaal zich afspeelt, telt het stadje een grote Joodse kolonie (' Van de tienduizend joden die op dat moment Palestina bevolkten, leefden er maar liefst zesduizend in Tsfat.").
De onmiddellijke nabijheid van het graf van Sjimon Bar Jochaj, de auteur van de Zohar, de bijbel van de kabbalisten, zal daar zeker niet vreemd aan geweest zijn maar ook het klimaat van verdraagzaamheid dat er heerste - 'de joden leefden en werkten samen met de islamieten die heersten over het hele Ottomaanse rijk en dus ook over Tsfat en met respecteerde elkaars geloof en handelde met elkaar" - speelde natuurlijk een rol.
In die omgeving groeit Chaim Vital op. Hij koestert grote dromen, namelijk de kabbala, tot dan een mystieke leer voor enkele ingewijden, toegankelijk maken voor alle mensen. In Itschak Luria, een schatrijke uit Egypte afkomstige kabbalist, vindt hij een leermeester die hem alle antwoorden op zijn vragen kan geven.
Dan slaat echter het noodlot toe in de persoon van de zeer mooie en vrijgevochten dochter van zijn leraar op wie hij hevig verliefd wordt maar die door haar vader is voorbestemd om met een ander te trouwen. Welke keuze moet hij maken? De ultieme liefde of de ultieme wijsheid...
De Kabbalist is een heerlijk boek vol mysterie en met een smaakgevend, vaak tot dromen aanzettend, exotisch tintje. Rare dingen kom je te weten over de Shechina of de vrouwelijke kant van God, over zijn tweeënzeventig namen, verborgen in de bijbel en die, geplaatst in de juiste volgorde, de kenner ervan toegang geven tot de Ark des Verbonds, over de joodse en islamitische gebruiken in het Palestina van de 16de eeuw en zo veel meer.
Spannend is het ook en bijwijlen doet het zelfs denken aan de veel grotere vleugelslag hebbende Da Vinci Code van Dan Brown. Het vertellen van een verhaal gaat Kimpen goed af en aan de bij herhaling zeer levendige en filmische scènes in het boek heeft zijn regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten zeker bijgedragen. Enige vrees, ingegeven door onbekendheid met de esoterische joodse leer aangaande Gods wezen en verhouding tot mensen en wereld, is uit den boze.
Geert Kimpen * De Kabbalist * Uitgeverij De Arbeiderspers * 348 p * ISBN 90 295 6361 3