Terug naar overzicht

Story

Story

23/05/2006 - Met de kabbala maak je je dromen waar

Fotografie: Dieter Bacquaert
Gepubliceerd op 23 mei 2006 in de Belgische editie van Story.

Hollywoodsterren zoeken hun heil in allerlei mysterieuze filosofieën. Zo zweert Tom Cruise nog steeds bij Scientology. Maar als hij écht trendy wil zijn, moet hij zich dringend verdiepen in de kabbala, een geheime middeleeuwse joodse leer. Geert, de jongere broer van tv-dieetspecialiste Sonja Kimpen schreef er zelfs een roman over "De Kabbalist."

Madonna draagt een rode armband die haar beschermt tegen het kwaad en neemt baden in heilig water. Ook Demi Moore en Ashton Kurcher, Gwyneth Paltrow, Barbra Streisand en Lindsay Lohan zijn trouwe discipelen. Maar wat is de kabbala eigenlijk? Geert Kimpen (40) onthult alle geheimen over deze levensfilosofie in zijn bestseller De Kabbalist.

Wat heeft een superster als Madonna aan een middeleeuwse filosofie?

Als je de wetten van de kabbala opvolgt, kun je je dromen waarmaken. En wie wil dat niet? Madonna heeft ontdekt dat het écht werkt.

Dat klinkt mysterieus. Hoe werkt het dan?

Kijk, als je een wens hebt, moet je die verbinden met een hoger doel, iets waar de wereld beter van wordt. Pas dan komen de energie en het doorzettingsvermogen vrij waarmee je je droom kunt realiseren.

BEROEMDE KNIPOOG.
Story

Jij maakte al een droom waar; je ontmoette Madonna.

Klopt. De queen of pop is het gezicht van de kabbala geworden. Toen ik in Los Angeles was, nam is een Engelse vertaling mee, met de bedoeling die aan Madonna te bezorgen. Ze heeft tal van huizen en je kunt niet zomaar even aanbellen natuurlijk (lacht). Overal staan bewakers en er is zelfs geen brievenbus. Dus gooide ik telkens een kopie over de muur! Niet veel later was ik in Londen om het kabbalacentrum te bezoeken. Tijdens de gebedsdienst kwam plots een vrouw binnen met een pet en een donkere zonnebril op. Néé, dacht ik, zou dat Madonna zijn? Iedereen was aan het bidden, dus ik kon het niet even vragen. Even later kwamen ook haar man Guy Ritchie en de kinderen binnen. Ze was het dus echt. Ik wilde haar heel graag mijn boek overhandigen. Binnen was dat moeilijk, dus ging ik buiten op haar staan wachten. Maar toen ze buitenkwam, werd ze plots omringd door bodyguards. Ze deed de rits van Rocco's jasje dicht en toen slaagde ik erin om een paar woorden met haar te wisselen. Ze drukt het boek tegen haar boezem en knipoogde.

Op haar laatste CD staat het nummer Isaac. Dit is een personage uit jouw boek.

Confessions on the Dancefloor kwam een half jaar na onze ontmoeting uit. Misschien heeft mijn verhaal haar inderdaad geïnspireerd. Stiekem droom ik dat mijn roman verfilmd wordt en zij de soundtrack schrijft. Zou dat niet mooi zijn?

Je roman loopt als een trein. In Nederland is er na drie weken al een tweede druk uit en het boek komt ook uit in Scandinavië.

Vergeet de Da Vinci Code, hier komt De Kabbalist. (lacht) Ach, weet je, het is een droom die werkelijkheid wordt. Als kind wilde ik al schrijver worden en nu is het dus zover. Dromen zijn niet dwaas of kinderachtig, ik geloof erin.

Hoe kwam je op het idee over de kabbala te schrijven?

Op een dag kreeg ik een email van een kabbalaleraar. Die boodschap was eigenlijk niet voor mij bestemd, maar niets is toeval. Ik was op zoek naar een onderwerp voor een boek en het los wees me de weg. Ik ging les volgen bij deze oude Russische Jood, die me op het spoor bracht van Chaim Vital. Jij moet zijn levensverhaal schrijven, zei hij. Ik raakte helemaal in de ban van de geschiedenis van deze kabbalist uit de 16de eeuw.

Story

Je zus Sonja en jij lijken wel voor het succes geboren.

Vergis je niet; het succes werd ons niet in de schoot geworpen! We moesten er allebei hard voor werken. Sonja motiveert al vele jaren mensen om fitter en gezonder te worden, maar krijgt daar pas sinds kort erkenning voor. Om mijn droom waar te maken moest ik mijn carrière als theaterregisseur opgeven. Ik werkte veertien maanden heel intensief aan mijn boek. Ik sprak met honderden mensen en reisde naar Israël, Egypte, Amerika en Engeland. Sonja en ik zijn doorzetters en we geloven in onszelf.

Erfden jullie dat talent van jullie ouders?

Pa en ma hadden een winkel. Ik zag mijn ouders nooit rustig op de bank zitten, ze waren altijd bezig. Die drang om jezelf nuttig te maken hebben Sonja en ik dus ook.

Er is ook nog Rudi, jullie oudste broer.

Het is heel moeilijk om over Rudi te praten. Hij is onlangs overleden aan een hersentumor. Het leven is kort en onvoorspelbaar. Sonja en ik zijn er allebei kapot van.

Je rookt sigaren en bent niet erg gespierd. Wat vindt Sonja daarvan?

(glimlacht) Mijn zus en ik lijken veel op elkaar maar ik ben niet zo met mijn gezondheid bezig. Een paar jaar geleden zette Sonja me eens op een streng afslankprogramma. Voor mijn trouwdag wilde ik immers mijn buikje kwijt en dat is me gelukt. Die kilootjes zijn er intussen echter al lang weer aan.

www.story.nl

TOP

 

Delen: