Terug naar overzicht

Joods Journaal

Joods Journaal

4/07/2006 - Gelezen goed/De Kabbalist - Geert Kimpen

Recensie in magazine Joods Journaal, zomereditie, zomer 2006, nr. 36.
Tekst: Loes Brussen.

Een boek met de kaballa als onderwerp is zeer zeldzaam, zeker gezien het feit dat de schrijver ook nog Nederlandstalig is. "De Kabbalist" vertelt het op ware feiten gebaseerde levensverhaal van Chaim Vital, de man die de kabbala ontsluierde. Geert Kimpen gooide twee jaar geleden, na een ontmoeting met een oude Russische kabbalameester, zijn hele leven overhoop. Eerst theatermaker, zette hij zich nu aan het schrijven van het verhaal van Chaim Vital, die in de zestiende eeuw leefde en wiens werk momenteel steeds meer opgang maakt. Vital wilde de kabbala toegankelijk maken voor de gehele mensheid. Zijn leermeester zoekt een spirituele gids voor hem, tot Vitals verbijstering een absolute beginneling. De onbekende leraar, Itschak Luria, blijkt echter wijzer dan hij dacht. Helaas sluit Vital op een groot probleem: hij wordt verliefd op de dochter van Luria, een onmogelijke liefde. Hij moet kiezen tussen zijn spirituele passie en de menselijke liefde.
Samen met zijn vrouw en dochtertje ging Kimpen in de voetsporen van Vital op zoek naar God. Hij reisde door Europa, Israël, Egypte, Turkije en de Verenigde Staten en vindt God inderdaad. Alleen blijkt het een heel andere God te zijn dan hij gedacht had...
Geert Kimpen is er in geslaagd een moeilijke levensbeschouwing in te bedden in een spannend boek. Voorkennis van de kaballa is gelukkig niet noodzakelijk. Wat dat betreft is Kimpen geslaagd in de missie van Vital: het toegankelijk maken van de kaballa voor een groot publiek!

TOP

 

Delen: