Op 19 mei verscheen bij De Arbeiderspers de derde historische roman van Geert Kimpen: ‘Rachel, of het mysterie van de liefde'. Over dat mysterie geeft de auteur tevens lezingen in de regio.
door Margaretha Coornstra
"Ik heb een hekel aan elitaire boeken voor een intellectueel publiek. Ik verpak mijn boodschap liever in spannend verhaal voor alle mensen," luidt het credo van de Vlaamse auteur Geert Kimpen. Want een boodschap heeft hij: "Eigenlijk zie ik het schrijven als mijn roeping. Zoals mijn "Tante Nonneke" - een tante die non was - het kloosterleven als roeping zag. Ik ben al mijn hele leven nieuwsgierig naar de grote mysteries van het leven. En ik voel me geroepen om datgene wat ik ontdek met anderen te delen. Eerst via een boek; daarna tijdens bijeenkomsten met lezers, waarbij we verder op het thema ingaan."
Schrijver worden, dat was de jeugddroom van Geert Kimpen (1965). Een droom die pas waarheid werd na de geboorte van zijn dochtertje, Zonneke. Hij zag de wijsheid in haar ogen en besefte dat hij als vader het goede voorbeeld moest geven: je droom volgen. "Toen schreef ik een brief aan God. Letterlijk. Dat ik bereid was om alles los te laten, als ik maar een teken kreeg welke weg ik moest inslaan."
En zie, God antwoordde hem de volgende dag. Per e-mail. Een onbekende rabbijn nodigde Geert uit voor een cursus Kaballa, de 3000 jaar oude Joodse filosofie waarbinnen men de Tora systematisch interpreteert. Die cursus bleek de eerste stap op weg naar het auteurschap.
Drie romans staan er nu op Kimpens naam. Alle drie spelen ze in de 16de eeuw, met liefde en spiritualiteit als thema. In ‘De Kabbalist' (2006) maakt de lezer spelenderwijs kennis met de Kabbala, waarvan volgens ‘De geheime Newton' (2008) ook de beroemde natuurkundige een stille aanhanger was. Hoofdpersoon in ‘Rachel' is een jong meisje uit Praag, wier diverse verliefdheden al dan niet wijzen op een ‘zielsverwantschap'.
Zielsverwantschap, soulmates, tweelingzielen... Modieuze, al bijna cliché geworden begrippen. Toch beschrijft ‘Rachel' de zielsverwantschap in haar authentieke kabbalistische betekenis: de klik tussen geliefden, die in elkaar "hun andere helft" herkennen. "Vaak verwarren we liefde met lust," betoogt Kimpen."Dan denken we onze grote liefde gevonden te hebben, terwijl het eigenlijk gaat om een sterke, dierlijke aantrekkingskracht. Waar niks mis mee is, maar die wel geleidelijk uitdooft. Zielsverwantschap daarentegen kenmerkt zich vooral door een gedeelde passie; een hoger levensdoel, waar je samen nooit uitgepraat raakt."
door MARGON VAN DEN BERG
HARDERWIJK - Schrijver Geert Kimpen geeft vrijdag een lezing bij cursuscentrum GIRPS in Harderwijk. Vorig jaar publiceerde de toneelschrijver het boek De Kabbalist - dat vervolgens een heuse bestseller werd.
In veertien dagen was het boek al aan een tweede druk toe. De vijfde druk ligt nu in de winkel. Inmiddels zijn de vertaalrechten verkocht aan verschillende landen, werd zijn boek door de boekenclub ECI verkozen tot boek van het jaar 2007 en zijn onderhandelingen gaande over een verfilming. Niet slecht voor een debutant. Kimpen schreef De Kabbalist na vele gesprekken met rabbi Michael-ben-pesach. Dat was nadat Kimpen op een dag besloot een boek te schrijven over God en de levensvragen die een mens zich stelt.
De rabbi diende zichzelf aan. De schrijver ervoer dat als de knipoog van God waarom hij had gevraagd. Over de Kabbala wist hij niets meer dan wat de gemiddelde mens weet: de joodse mystieke leer waarvan bekend is dat Madonna - en vele Hollywoodsterren met haar - er door gegrepen werd. Geert Kimpen ging naar Amsterdam, waar de rabbi cursus gaf over de Kabbala.
Het contact dat met Michael-ben-pesach tot stand kwam, zou er toe leiden dat De Kabbalist bijna in de verkoop was gegaan onder de auteursnaam van deze rabbi. De laatste beschouwde Kimpen als de hand die het boek geschreven had, maar aangestuurd door hemzelf. Een typisch kabbalistische redenering.
Tot een juridisch oordeel is het nooit gekomen. De rabbi zag af van een dreigend proces, maar de breuk tussen beiden was definitief. De kabbalistiek heeft Geert Kimpen sindsdien niet meer losgelaten. In zijn boek De Kabbalist tekent hij het levensechte verhaal van Chaim Vital op. Chaim Vital was de leerling van Itschak Luria, de belangrijkste kaballaleraar ooit, die met zijn denkbeelden en inzichten alle generaties joden die na hem kwamen beïnvloedde. Het is een historische (liefdes)roman - een mix van fictie en feiten, met detective elementen.