DE STANDAARD DER LETTEREN.
Gepubliceerd in De Standaard op 30 oktober 2008.
Voor liefhebbers van complottheorien en duistere manuscripten.
Geert Kimpen bouwt in De Geheime Newton een verhaal rond de esoterische kantjes van de beroemde natuurkundige.
Door John Vervoort.
Isaac Newton (1643-1727) is volgens Geert Kimpen niet alleen een van de grootste wetenschappers aller tijden, maar ook één van de laatste echte magiers. Hij was geïnteresseerd in allerlei zaken die zich bevonden op de grens van religie, wetenschap en esoterie. Newton bestudeerde de Joodse mystiek (de kabbala), zocht naar de Theorie van het Al en was een adept van de alchemie. Hij wilde met de steen der wijzen goud maken. Daarvoor kreeg hij zelfs fondsen van de Engelse koning. Die wilde maar al te graag lood en oud ijzer in goud kunnen veranderen, dan werd hij meteen de machtigste man ter wereld.
Geert Kimpen (1965) debuteerde succesvol met de roman De Kabbalist (2007), over Chaim Vitalo, die in de 16de eeuw de codes van de Kabbala en de bijbel zou hebben gekraakt. Vergelijkingen met De Da Vinci Code van Dan Brown waren onvermijdelijk en ook De Geheime Newton zal de liefhebbers van complottheorien, duistere manuscripten, de zoektocht naar de oermaterie en de waarheid achter de eeuwige wetten van het universum uitermate kunnen boeien. Bovendien schrijft Kimpen beter dan Brown.
Elke truc die dit soort esoterische historische romans populair maakt, past hij toe. Natuurlijk is er een geheime manuscript dat Newton naliet en waarin wereldschokkende dingen staan. Zelfs de beroemde econoom John Maynard Keynes zou het manuscript bestudeerd hebben en verklaard hebben dan de inhoud zo explosief was dat er heel voorzichtig mee moest worden omgesprongen.
Newton was een geniaal, maar geen aangenaam mens. De mooiste hoofdstukken in het boek behandelen de periode na de dood van zijn moeder, wanneer hij zich terugtrok op de familieboerderij, weg van zijn leerstoel in Cambridge waar allerlei rivalen hem probeerden te onttronen.
Ook het seksleven van de wetenschapper komt uitgebreid aan bod. Newton had homoseksuele contacten met diverse mannen, maar hij wilde trouwen met zijn jeugdliefde Catherine. Dat ging uiteindelijk niet door omdat Newton zijn roeping als wetenschapper niet wilde opgeven.
Er staat in het boek een beschrijving van een 'tantrische' vrijpartij tussen de 'de seksuele hogepriester' Newton en zijn 'slavin en moeder, zuster en dienster, koningin en raadsvrouwe' Catherine. "Betreed mijn tunnel van licht met al je kracht, diep in mijn bekken, tot mijn navel. Laat me stromen als de zondvloed".
Bij de roman hoort een uitgebreide website waarin Kimpen ingaat op alle historische personages en religieuze en esoterische inzichten die hem hielpen om dit boek te schrijven. Hij daagt de lezer uit om op zoek te gaan naar wat er in dit boek werkelijkheid is en wat fictie.
De Geheime Newton zal Dan Brown-adepten niet ontgoochelen. Newtons leven is uitstekend materiaal voor een schitterende historische roman.
Gepubliceerd in De Standaard op 28 juli 2006.
Tekst: Mark Cloostermans.
De Kabbalist is een boek van Geert Kimpen, een in Nederland wonende Vlaming. De Kabbalist is een bijzondere clevere kruising tussen De Da Vinci Code, De Alchemist van Paulo Coelho, en Indiana Jones and the raiders of the Lost Ark. Kimpen heeft heel goed begrepen dat je 'wijsheid' moet combineren met alledaagsheid om je lezers in de ban te houden.
De Kabbalist gaat over Chaim Vital, een onbekende notulist uit de zestiende eeuw, zonder wiens schrijftalent het gedachtegoed van kabbala-meester Itschak Luria niet bewaard zou zijn gebleven. De motor van het boek is de onmogelijke liefde tussen Chaim en Francesa, de bloedmooie en botergeile dochter van Luria. Omdat zij, volgens haar alwetende vader, te veel bezig is met het lichamelijke, wordt ze uitgehuwelijkt aan Yehuda, een homoseksuele jongen.
Chaims aandacht wordt afgeleid door de misdadige rabbi Zimra die jaagt op de Ark des Verbonds. In Kimpens wereldbeeld is de Ark een machtig wapen, dat hebberige manskerels kan verpulveren. Chaim en Francesa vinden elkaar. Op blz. 291 is het grote moment aangebroken: "Met haar grote, blinkende ogen keek ze naar zijn kloppende, besneden verlangen dat uit notenhout gepolijst leek."
De Kabbalist door Geert Kimpen (Uitgeverij De Arbeiderspers. ISBN 9029563613, E. 16,95)