Janny Leggedoor
Nieuwste roman van Geert Kimpen
Een mooi zeventienjarig Joods meisje dat rond de 16e eeuw in Praag leefde, is bereid de grenzen van haar overtuigingen over de liefde, haar geloof en het leven op te zoeken. 'Rachel, of het mysterie van de liefde' is geïnspireerd op een aantal verhalen en legenden die zich afspeelden rond de kabbalistische rabbi Loew (1525-1609). Een rabbi, die vooral bekend werd vanwege de golem die hij gecreëerd zou hebben om zijn volk te beschermen tegen de katholieke vijandigheid in Praag. Ook in Rachel, de derde roman van Geert Kimpen, komt deze golem even ter sprake.
Het is een heerlijke roman die - hoe kan het ook anders met de grote interesse van Kimpen voor de kabbala - verhaalt over oude mystieke tradities zowel in het christendom als in de kabbala.
Ik behoor tot de fans van het eerste uur van Kimpen. Zijn debuutroman De Kabbalist heb ik meerdere malen gelezen en staat inmiddels een beetje beduimeld in mijn boekenkast. De Kabbalist is inmiddels in 16 talen vertaald en ook internationaal een bestseller. En als je Rachel leest, dan kun je niet anders dan ook dat van dit boek verwachten. Kimpens eigen hang naar de mystieke kant van het leven zie je ook in de personages terug. Meeslepend verwoordt hij hun levenslust maar ook strijd en groot gevoel voor verantwoordelijkheid. En als je net als ik dan ook nog het geluk hebt gehad dat je een keer in Praag bent geweest, dan speelt er zich al lezend een film voor je ogen af. Tel daarbij op de manier waarop hij schrijft over de seksuele aantrekkingskracht die Rachel op het mannelijke geslacht heeft, de gekte van de priester, de vele manieren waarop de personages hun angsten proberen te beteugelen én een plot dat je van je stoel laat vallen van verbazing en de rode koontjes zijn heel verklaarbaar. Net zoals de drang om door te lezen en pas te stoppen als het uit is. Maar goed.. dat is dan ook in mijn ogen het beste kenmerk van een goed boek!
Janny Leggedoor
Rachel of het mysterie van de liefde Auteur Geert Kimpen, www.geertkimpen.com ISBN 9789029578356